Ηπατίτιδα C: Σιωπηλή και επικίνδυνη

Πώς γίνεται η μετάδοση της νόσου; Πόσο εύκολα γίνεται η διάγνωση και τι γίνεται με τα νέα φάρμακα;

Σε μάστιγα εξελίσσεται η ηπατίτιδα C στην Ευρώπη και σήμερα από τη νόσο χάνει τη ζωή του πολλαπλάσιος αριθμός ασθενών από αυτούς που πεθαίνουν λόγω του AIDS.

Η ηπατίτιδα προσβάλλει το ήπαρ. Σε αντίθεση με άλλα ζωτικά όργανα, το συκώτι έχει τη δυνατότητα να αποκαθιστά μόνο του τις όποιες βλάβες υφίσταται.

Ωστόσο, μία χρόνια λοίμωξη μπορεί να αφήσει τα σημάδια της, με αποτέλεσμα η ανεπάρκεια του οργάνου να οδηγήσει ακόμη και στην ανάγκη μεταμόσχευσης.

Η ηπατίτιδα C είναι γνωστή μόλις από το 1988 και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω του αίματος, από μία ανοιχτή πληγή ή από μία μετάγγιση. Παλαιότερα, όταν δεν ήταν δυνατός ο έλεγχος του αίματος που χρησιμοποιούνταν για μεταγγίσεις, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό της ηπατίτιδας C ήταν μεγάλος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΕ) έχει κατατάξει την ηπατίτιδα C σαν ένα «σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας», στο ίδιο επίπεδο μάλιστα με τον ιό HIV, τη φυματίωση και την ελονοσία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ηπατίτιδα C.

Η ηπατίτιδα C δεν έχει καθαρά συμπτώματα και δεν προκαλεί πόνους. Κάποια από τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας, όπως η κόπωση, η αδυναμία και η αρθραλγία αρχικά δεν φαίνονται επικίνδυνα και δεν είναι εύκολη η διάγνωση της αιτίας που τα προκαλεί. Για το λόγο αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς, στους οποίους γίνεται η τελική διάγνωση, συχνά έρχονται προ εκπλήξεως.

Μέχρι σήμερα δυσκολότερο παραμένει το κομμάτι της διάγνωσης της ασθένειας, μιας και δεν προκαλεί πόνο στα αρχικά τουλάχιστον στάδια της εξέλιξής της. Ωστόσο, όσο πιο νωρίς γίνει διάγνωση και ξεκινήσει η θεραπεία της ηπατίτιδας C τόσο περισσότερες δυνατότητες να μην αποβεί χρόνια υπάρχουν.

Μπορεί ακόμη και να θεραπευθεί, αναφέρουν μάλιστα οι ειδικοί μιας και το ήπαρ είναι ένα ανθεκτικό ζωτικό όργανο, το οποίο ακόμη και αν υποστεί σοβαρές βλάβες μπορεί να αποκατασταθεί ως ένα βαθμό, και σε ορισμένες περιπτώσεις με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Ας σημειωθεί ότι η θεραπεία της ηπατίτιδας C συνδυάζει συνήθως περισσότερες φαρμακευτικές ουσίες. Εντούτοις, αισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα από μελέτες και τα νέα φάρμακα τα οποία υπόσχονται πλήρη ίαση από τη νόσο, η οποία μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν ως χρόνια πάθηση, με ενέσιμα φάρμακα που έπρεπε να λαμβάνει ο ασθενής για όσο ζει.

Και ενώ υπάρχουν και σήμερα σχετικά αποτελεσματικά φάρμακα, το πρόβλημα με αυτά είναι η μεγάλη τους τοξικότητα. Φαίνεται ότι η προοπτική που δίνουν οι νέες ουσίες είναι εξαιρετική διότι τα καινούργια φάρμακα που έρχονται είναι πολύ εύκολα στη χορήγησή τους και επίσης έχουν πολύ ήπιες ή και μηδενικές παρενέργειες. Συνεπώς, υπάρχει και σοβαρή ελπίδα, τα επόμενα 15-20 χρόνια η ηπατίτιδα C να έχει εξαφανιστεί.

Πηγή: iatronet.gr

http://www.iatronet.gr/ygeia/peptiko-ipar/article/35198/ipatitida-c-siwpili-kai-epikindyni.html