Α’ Κύκλος Εκπαίδευσης 2017

Εισηγητές


Ονομάζομαι Βασιλάκης Μιχαήλ, γεννήθηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1986 όπου και έζησα μέχρι τα 18 μου. Το πρώτο μου πτυχίο ήταν στην «Κοινωνική Θεολογία» στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στην πορεία απέκτησα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Στη συνέχεια μετακόμισα για ένα χρόνο στο Μπουλαβάγιο (Ζιμπάμπουε) όπου εργάστηκα εθελοντικά σε ένα συμβουλευτικό κέντρο «Contact» ως σύμβουλος οικογενειών και παιδιών. Συγχρόνως ολοκλήρωσα και εκπαίδευση στην κατεύθυνση της Συστημικής προσέγγισης στη Συμβουλευτική.
Τα τελευταία 3 χρόνια εργάζομαι στο Σύλλογο οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή». Μερικές από τις αρμοδιότητες μου είναι η διενέργεια των γρήγορων τεστ για HIV, HCV και HBV, η ενημέρωση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα άτομα στους/στις ωφελούμενους/ες, η συμβουλευτική σε οροθετικά άτομα, ο συντονισμός του δικτύου των εθελοντών, η εκπαίδευση των εθελοντών, καθώς και η εργασία στο δρόμο. Αυτό που με κινητοποιεί στη δουλειά μου είναι η ευκαιρία που έχω να έρχομαι καθημερινά σε επαφή με άτομα από διαφορετικά περιβάλλοντα, κουλτούρες, σεξουαλικότητες, φύλα κ.α. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων έρχομαι σε επαφή με τις ευάλωτες ομάδες των τρανς ατόμων, των ατόμων που εργάζονται στο σεξ, των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών στην προσπάθεια ενημέρωσης για τα σεξουαλικώς νοσημάτων και πρόληψης.

Ο Αθανάσιος Π. Βοζίκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με ειδίκευση στα Οικονομικά της Υγείας και τα Πληροφοριακά Συστήματα. Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς στα Οικονομικά της Υγείας και τα Πληροφοριακά Συστήματα, κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου (M.Sc.) του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πληροφορική της Υγείας (Health Informatics) και πτυχιούχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας» του Παν. Πειραιώς και έχει θητεύσει ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας. Έχει συμμετάσχει σε επιτροπές ως εμπειρογνώμονας ανασχεδιασμού διαδικασιών, επιχειρησιακού και στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης συστημάτων του τομέα υγείας, έχει διατελέσει μέλος ερευνητικών ομάδων σε διεθνή, ευρωπαϊκά και εγχώρια projects και έχει διδάξει μαθήματα σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και μονογραφιών σε διεθνή και εγχώρια περιοδικά.


Κοσιώνη Αναστασία, Δημοσιογράφος, MSc New Media, Information and Society από το London School of Economics. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος MSc New Media, Information and Society από το London School of Economics. Από το 2000 έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε ραδιόφωνο, τηλεόραση και έντυπα (ΣΚΑΙ, ΣΚΑΙ 100,3, NET, ET3, ΣΠΟΡ FM, SportDay, Money FM, Club FM, Soul, Επιλογές).
Από το 2006 παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Από το 2006 έως το 2017 διατηρούσε καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή στον ΣΚΑΪ 100,3 («Κεντρικό Μαγκαζίνο», «Σημείο Αιχμής», «Γνωστοί Μεταξύ Αγνώστων», «Πρωινό»). Από το 2016 συμπαρουσιάζει με τον Αλέξη Παπαχελά, τον Παύλο Τσίμα και τον Τάσο Τέλλογλου την εκπομπή ερευνητικής δημοσιογραφίας «Ιστορίες». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 2009. Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Ιταλικά.


Ο κ. Ιωάννης Νικολάου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Παν/μίου Κρήτης και εκπόνησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (MSc, PhD) στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Μάντσεστερ, Μ. Βρετανία (Manchester School of Management, UMIST). Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρωπίνων Πόρων της PricewaterhouseCoopers και στην συνέχεια εργάστηκε ως Προϊστάμενος Εκπαίδευσης στην Εγνατία Τράπεζα.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Οργανωσιακή Ψυχολογία & Συμπεριφορά» και «Διοικώντας το Ανθρώπινο Κεφάλαιο – Ελληνικές Μελέτες Περίπτωσης», και έχει επιμεληθεί μαζί με την Janneke Oostrom το βιβλίο Employee Recruitment, Selection, and Assessment. Contemporary Issues for Theory and Practice. (Routledge/Psychology Press). Έχει δημοσιεύσεις σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ενώ τα ερευνητικά και επαγγελματικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο της Οργανωσιακής Συμπεριφοράς / Ψυχολογίας και Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων. Διδάσκει μαθήματα Οργανωσιακής Συμπεριφοράς/Ψυχολογίας και Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, για τα οποία έχει τιμηθεί με Αριστεία Διδασκαλίας, ενώ διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού και ενδοεπιχειρησιακών προγραμμάτων εκπαίδευσης στελεχών σε επιχειρήσεις.
Είναι μέλος του Executive Committee του European Association of Work and Organizational Psychology (EAWOP), συν-ιδρυτής του European Network of Selection Researchers (ENESER) και του εθελοντικού οργανισμού www.job-pairs.gr, που στόχο έχει να φέρει κοντά αποφοίτους/ανέργους με την αγορά εργασίας, μέσω mentoring με έμπειρους επαγγελματίες.

Ο Γρηγόριος Παινέσης είναι Διδάκτορας Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στον τομέα της συμπεριφοράς του καταναλωτή και του λιανικού εμπορίου. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) στην Διοικητική Επιστήμη και την Επιχειρησιακή Έρευνα (with Distinction) από το πανεπιστήμιο του Warwick (2007) και απόφοιτος του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2005). Πρωτότυπες ερευνητικές του εργασίες έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά εγνωσμένου κύρους.
Έχει λάβει επί συνεχόμενα έτη υποτροφίες και βραβεία από το Ι.Κ.Υ., ενώ και για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής έχει χρηματοδοτηθεί με υποτροφία από το υπουργείο Παιδείας (Πρόγραμμα Ηράκλειτος ΙΙ) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διδάσκει μαθήματα Μάρκετινγκ, Ανάλυσης Δεδομένων και Έρευνας Αγοράς από το 2009 στο ΤΕΙ Αθήνας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε κολέγια. Tα κυριότερα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα γνωστικά αντικείμενα της Συμπεριφοράς Καταναλωτή, της Έρευνας Αγοράς, του Μάρκετινγκ Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου, της Προώθηση ς Πωλήσεων και των Ποσοτικών Μοντέλων Λήψης Αποφάσεων Μάρκετινγκ. Έχει εκπονήσει έρευνες αγοράς και μελέτες για το Ινστιτούτο Νεολαίας, το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), την AbbVie Φαρμακευτική Α.Ε. και το Efficient Consumer Response Hellas, ενώ είναι εξειδικευμένος σύμβουλος ανάπτυξης δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας με έμφαση στο μάρκετινγκ στην Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.) που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.).

Ο Νίκος Παπαδόπουλος είναι ιδρυτής και CEO της Digital Tempo, ενός digital agency που εξειδικεύεται στο ιατρικό marketing και την ψηφιακή επικοινωνία & εκπαίδευση. Έχει πολυετή εμπειρία στο ψηφιακό marketing και έχει λάβει μέρος ως ομιλητής σε σημαντικά συνέδρια του χώρου. Είναι certified Google Partner έχοντας στην κατοχή του όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.
Πρόσφατα, ολοκλήρωσε το Executive MBA στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών και διακρίθηκε με τιμητικό έπαινο για τη διπλωματική εργασία η οποία αφορούσε σ’ ένα καινοτόμο ψηφιακό Project. Πριν την ενεργή ενασχόλησή του με το διαδικτυακό μάρκετινγκ ήταν για πολλά χρόνια επιστημονικός συνεργάτης στα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα (Citibank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, HSBC) έχοντας υπό την ευθύνη του χαρτοφυλάκια με εκατοντάδες χιλιάδες πελατών, ενώ για 2 χρόνια ήταν υπεύθυνος για τις αγορές των Βαλκανίων, στη Σερβία και στη Βουλγαρία.
Αυτή τη στιγμή, η Digital Tempo έχει υπό τη διαχείρισή της περισσότερα από 100 accounts μεταξύ των οποίων κλινικές, ιατρούς ποικίλων ειδικοτήτων και νοσοκομεία. Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει σημαντικές ενέργειες προβολής & επικοινωνίας για τους συνεργάτες της πάντα με γνώμονα τις ανάγκες του καθενός καθώς και τις απαιτήσεις του σύγχρονου ψηφιακού περιβάλλοντος. Κύριο χαρακτηριστικό της εταιρείας είναι η έμφαση στο performance marketing, καθώς επίσης είναι γνωστή για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δύο γνωστών ιστοσελίδων με περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες τον χρόνο η καθεμία

Ο Αλέξανδρος Παπαλεξανδρής είναι Επίκουρος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Είναι πτυχιούχος μηχανικός από το Imperial College of Science Technology and Medicine της Αγγλίας. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ International) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικό τίτλο σπουδών από το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ίδιου πανεπιστημίου.
Έχει εργαστεί για τρία χρόνια στη Deloitte and Touche Consulting ως Senior Consultant και έχει πραγματοποιήσει πληθώρα ερευνητικών και συμβουλευτικών έργων και μελετών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 1000 ώρες εκπαίδευσης σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, αλλά και σε προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης στελεχών για τα οποία έχει βραβευτεί με αριστεία διδασκαλίας.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στο χώρο του Μάνατζμεντ και της Στρατηγικής των Επιχειρήσεων. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (όπως το Journal of Management, το Journal of Management Studies, το Long Range Planning, το Journal of Vocational Behavior κ.α.) και συμμετοχή σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Είναι μέλος του City & Guilds της Αγγλίας, της Ακαδημίας του Μάνατζμεντ της Αμερικής (Academy of Management), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ). Είναι, επίσης, κριτής (reviewer) σε Διεθνή Επιστημονικά περιοδικά και μέλος της συντακτικής ομάδας (review editor) του περιοδικού Journal Frontiers in Psychology.

Ο Κυριάκος Σουλιώτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Κόρινθος) και Επισκέπτης Καθηγητής Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος στη Διοίκηση του ΙΚΑ (2000-2001) και στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας (2002 -2004), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Α’ ΠΕΣΥΠ Αττικής (2002 -2004), Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (2002- 2006), Διοικητικός Διευθυντής στο ΜΗΤΕΡΑ – Όμιλος ΥΓΕΙΑ (2006-2007) και Διευθύνων Σύμβουλος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στο Ταμείο Υγείας του Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας – ΤΥΠΕΤ (2007-2010). Από τον Μάιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν Πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ενώ από τον Μάιο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Aπό τον Ιούνιο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2013 ήταν Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες και της Ειδικής Επιτροπής για τις Σπάνιες Παθήσεις.
Έχει διατελέσει ειδικός εμπειρογνώμονας του ΟΟΣΑ στην πολιτική για τον καρκίνο ενώ είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του PACT (The Patient Access Partnership on Equity of Access to Quality Healthcare – Brussels) και της Επιστημονικής Επιτροπής του OIS (Osservatorio Internazionale della Salute – Rome). Έχει ευρεία ερευνητική εμπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει την επιστημονική ευθύνη περισσότερων από 30 ερευνητικών προγραμμάτων. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 23 βιβλία και περισσότερα από 180 άρθρα σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά με κριτές, στα πεδία της πολιτικής και της οικονομίας της υγείας, της οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών υγείας, των ανισοτήτων στην υγεία, της ενδυνάμωσης των ασθενών κ.ά. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πάνω από 300 επιστημονικά συνέδρια και είναι μέλος συντακτικών επιτροπών και κριτής άρθρων σε πλήθος διεθνών επιστημονικών περιοδικών, όπως: Health Policy (Elsevier) – “PLOS ONE” (Elsevier) – “Journal of Medical Systems” (Springer Link) – “BMC International Journal for Equity in Health” (BioMed Central) – “Value in Health Regional Issues” (Elsevier) – “International Journal of Health Policy and Management” (Wiley) – “Risk Management and Healthcare Policy” (Dove Medical Press) – “European Journal of Cancer Care” (Wiley) – “Respiratory Care” (Elsevier) – “Diabetic Medicine” (Wiley). Είναι Associate Editor στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά “Health Expectations” (Wiley – Oxford) και “BMC Public Health” (BioMed Central).
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος αποφοίτησε από την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης το 1982 και από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1988. Εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία και στην Ογκολογία στην Α ́ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στην Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Hammersmith, Royal Postgraduate Medical School στο Λονδίνο. Έλαβε το διδακτορικό δίπλωμά του με «Άριστα» από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1995 και ακολούθως τους μεταδιδακτορικούς τίτλους Master of Philosophy και Philosophy Doctorate από το Imperial College of Science, Technology and Medicine, University of London, το 1998 και 2000 αντίστοιχα. Εργάστηκε ως επιμελητής της Ογκολογικής Κλινικής των Νοσοκομείων Hammersmith και St Bartholomew’s στο Λονδίνο. Το 2002 διορίστηκε ως επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας στο Γενικό Νοσοκομείο «Η Σωτηρία». Από το 2006 είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής Θωρακικής Ογκολογίας (Visiting Professor of Thoracic Oncology), στο Yale School of Medicine, Yale University, με εκπαιδευτικά και ερευνητικά καθήκοντα και από το 2012 είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής Παθολογίας (Adjunct Professor of Medicine), στο Pittsburgh School of Medicine, USA. Πρόσφατα (2014) το Πανεπιστήμιο Αθηνών του ανέθεσε τη διεύθυνση της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του, στο Γενικό Νοσοκομείο «Η Σωτηρία».
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος είναι μέλος σε πολυάριθμες διεθνείς επιστημονικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των American Society of Clinical Oncology (ASCO), American Association of Cancer Research (AACR) (κατόπιν προσκλήσεως), American College of Chest Physicians (ACCP), International Association for the Study of Lung Cancer (IASLC), European Society of Medical Oncology (ESMO) και της European Respiratory Society (ERS). Είναι σύμβουλος συντακτικής επιτροπής επιστημονικών περιοδικών (Reviewer) 84 διεθνών ιατρικών περιοδικών και μέλος διαρκούς συντακτικής επιτροπής (Editorial Board) 18 διεθνών ιατρικών περιοδικών. Είναι συντάκτης 9 διεθνών ιατρικών τόμων και συγγραφέας σε πάνω από 360 διεθνείς δημοσιεύσεις με πάνω από 6000 βιβλιογραφικές αναφορές. Επιπλέον είναι μέλος της ΕSMO Translational Research Group καθώς και Member of the Board of Directors της διεθνούς επιστημονικής εταιρείας MASCC (Multidisciplinary Association of Supportive Care in Cancer).

Ο Πέτρος Τσαντίλας είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Διδάκτωρ Κοινωνικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris X – Nanterre. Διετέλεσε Μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (2009-2016). Είναι συγγραφέας βιβλίων και άρθρων σχετικά με την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση και την Εργασία και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Σχολή Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής) και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.


Ο ιατρός Τσιμπούκης Σωτήριος γεννήθηκε στην Αθήνα .Σπούδασε ιατρική στην Ιατρική Σχολή της πόλης Τιμισοάρα στη Ρουμανία και αποφοίτησε το 1997. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Πνευμονολογία στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και στο νοσοκομείο Σωτηρία.
Εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα διεθνών κλινικών μελετών της Ογκολογικής Μονάδας ,του νοσοκομείου Σωτηρία, από το Μάρτιο του 2007. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα διεθνών κλινικών μελετών φάσεως Ib έως ΙV κυρίως στον καρκίνο του πνεύμονα και είναι μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής εταιρείας και της ΕRS. Είναι απόφοιτος της σχολής ορθής κλινικής πρακτικής της Βιέννης.