Β’ Κύκλος Εκπαίδευσης 2017

Εισηγητές

Ελευθέριος ΘηραίοςΕλευθέριος Θηραίος MD. MSc in Public Health
Γενικός Ιατρός, Δ/ντής ΕΣΥ-Κέντρο Υγείας Βάρης
Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών

Σύντομο Βιογραφικό

Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Δ/ντής ΕΣΥ-Κέντρο Υγείας Βάρης.
Μετεκπαιδευθείς στη Δημόσια Υγεία στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και στα Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα Προαγωγής Ψυχικής Υγείας (Παν/μιο Αθηνών/King’s College/ETHICS).
Μέλος της Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την ανάπτυξη και επεξεργασία των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη δημιουργία μητρώων ασθενών.
Μέλος Εθνικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΣΔΗΥ).
Επιστημονικός Συνεργάτης της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.
Μέλος Διεθνών/Ευρωπαϊκών Εταιρειών & Δικτύων (International Society of Pharmacoeconomics and Outcomes Research/ISPOR, European Review Group on Prevention and Health Promotion in Family Medicine/EUROPREV, European Academy of Teachers in General Practice/EURACT).

Γιώργος ΚαλαμίτσηςΟ Γιώργος Καλαμίτσης είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέα» από το 2012. Μέσω του Συλλόγου, εστιάζει καθημερινά στην παροχή υποστήριξης στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς ηπατίτιδες Β και C και με άλλες νόσους του ήπατος, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους καθώς και στην τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων. Συνεργάζεται εκτενώς με αρμόδιους φορείς σε θέματα ηπατιτίδων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το 2017 ορίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας που συστάθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Επίσης, αποτελεί μέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής του Εθνικού Σχεδίου δράσης για την εκρίζωση της ιογενούς ηπατίτιδας C στην Ελλάδα. Τα έτη 2015 και 2016 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του οργανισμού World Hepatitis Alliance. Από το 2016 αποτελεί μέλος του Hepatitis B & C Public Policy Association. Επίσης, είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής με πολυετή εμπειρία στον χώρο των Μ.Κ.Ο που έχουν ως επίκεντρο τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες τόσο σε θέματα δημόσιας υγείας αλλά και εξαρτήσεων, με προσήλωση πάντα στον άνθρωπο.

Κουτελά ΕιρήνηΗ Ειρήνη Κουτελά είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια εκπαιδευμένη στη θεραπεία Γκεστάλτ και Επιστημονική Σύμβουλος στη γραμμή Ψυχολογικής στήριξης 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ. Οι πανεπιστημιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές είναι στη Γαλλική Φιλολογία, την Ψυχολογία, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, τη Συγκριτική λογοτεχνία & τις Δραματουργικές σπουδές. Έχει διατελέσει Διευθύντρια στο Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών «ΚΕΦΙ Αθηνών» και εκπαιδεύτρια της ομάδας εθελοντών που στηρίζουν ασθενείς με καρκίνο. Ως εθελόντρια έχει υποστηρίξει ψυχολογικά ασθενείς με καρκίνο και τους φροντιστές τους κι έχει συντονίσει ομάδες επίγνωσης και ψυχολογικής στήριξης γυναικών και ηλικιωμένων στους Δήμους Πετρούπολης και Παλαιού Φαλήρου. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο και δραστηριοποιείται στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από την ψυχική ενδυνάμωση και στήριξη ανθρώπων, σε ατομική ή ομαδική συνθήκη (συλλογικότητες) με σκοπό την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος. Είναι Επιστημονική Συνεργάτης στο portal υγείας IATRONET και στο ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ. Δόκιμο μέλος των European Association of Gestalt Therapy & Hellenic Association of Gestalt Therapy.
Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και την αρθρογραφία της βρίσκετε στην ιστοσελίδα www.irinikoutela.gr.
Για να επικοινωνήσετε μαζί της: Email: ikoutela@gmail.com & τηλ.: 6932700253.

Μαρία ΠαπαγεωργίουΗ Μαρία Παπαγεωργίου εργάζεται στην εταιρεία MSD στην Αθήνα ως Market Access Associate Director από το 2014. Διαθέτει πτυχίο Βιολογίας από το Queen Mary & Westfield College του Λονδίνου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά και Πολιτική της Υγείας καθώς και ΜΒΑ στη Διοίκηση επιχειρήσεων. Εργάζεται στο χώρο του φαρμάκου τα τελευταία 18 έτη, ξεκινώντας την καριέρα της από την AstraZeneca, ως Health Economics Associate, αργότερα αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες στον τομέα του Marketing, προτού καταλήξει στο Market Access στην MSD. Έχει συνεργαστεί στενά με Πανεπιστημιακούς και Ρυθμιστικούς φορείς εντός και εκτός Ελλάδας με στόχο την κατάλληλη υποστήριξη όλων των σκευασμάτων της εταιρείας για την πρόσβαση ασθενών σε αυτά.

Έφη ΣίμουΗ Έφη Σίμου είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Κίνδυνος και Δημόσια Υγεία». Είναι επίσης συγγραφέας και συντονίστρια των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για τη Δημόσια Υγεία: 2008-2012. Έχει διατελέσει πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου “Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημόσια Υγεία” (Αθήνα, 2013) και του συνεδρίου “2nd European Risk Summit: Risk Communication Principles-Practices-Tools”, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Προεδρίας σε συνεργασία με το King’s College of London (Αθήνα, 2014). Έχει επίσης συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων και άρθρων στα γνωστικά αντικείμενα, των δεικτών υγείας και υπηρεσιών υγείας, του προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου, της ταξιδιωτικής ιατρικής, της πρωτογενούς πρόληψης, της επίδρασης της οικονομικής κρίσης στην υγεία και της επικοινωνίας στον τομέα της υγείας. Στο πλαίσιο της κοινωνικής–εθελοντικής της δράσης, οργάνωσε και συμμετείχε σε εθελοντικά προγράμματα στον τομέα της πρόληψης, της προαγωγής υγείας και της υγείας των γυναικών. Στο διάστημα 2004 έως το 2014 ανέπτυξε με βάση ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και υλοποίησε σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του νοσοκομείου και την επιστημονική εποπτεία του ακτινολογικού τομέα του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Αγ. Ανάργυροι», το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Πληθυσμιακού Ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, στο πλαίσιο του οποίου είχαν πραγματοποιηθεί έως το 2014, 40.000 δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες, κυρίως άπορες και ανασφάλιστες, καθώς και κύκλος επιμορφωτικών σεμιναρίων και ενημερωτικού υλικού για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Εργάζεται ως ερευνήτρια στον Τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του μαθήματος: Επικοινωνία-Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημόσια Υγεία. Έχει εργαστεί στο Υπουργείο Υγείας ως επιστημονικός συνεργάτης Υπουργών Υγείας σε θέματα Δημόσιας Υγείας, στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης προγραμμάτων αξιολόγησης υπηρεσιών υγείας και στο εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του Ινστιτούτου Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία (HIT) ενός νεοσύστατου μη κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού φορέα που έχει στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση κυρίως του γενικού πληθυσμού, αλλά και των επαγγελματιών υγείας αναφορικά με το ρόλο της επικοινωνίας- μέσων μαζικής ενημέρωσης και του ιατρικού αλφαβητισμού στην πρόσληψη, επιλογή και αποκωδικοποίηση των πληροφοριών που σχετίζονται με τη βελτίωση της υγείας. Τέλος, είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στη Φιλοσοφία, με κατεύθυνση την αναπαράσταση των κινδύνων υγείας στα ΜΜΕ (Ph.D), μεταπτυχιακών τίτλων στην Επιδημιολογία, στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (dipl) και βασικών σπουδών στη Δημόσια και Κοινοτική Υγεία (B.sc) καθώς και την Επικοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (B.sc).